Note Guide 2025 ****
Pierre et Sophie Larmandier, accompagnés de leurs fils Arthur, cultivent 16 hectares en biodynamie depuis plus de vingt ans. Peu de domaines viticoles, toutes régions confondues, peuvent se targuer d’une telle régularité à ce haut niveau. La gamme et remarquablement tenue et proposée à des prix raisonnables. Dans les cuvées mythiques du domaine, Vieille Vigne du Levant est incontestablement une référence de la côte des Blancs. Le style revendique des textures crémeuses où l’équilibre est une valeur centrale. Dans cette élégance discrète, on trouve souvent ce que la côte des Blancs à de plus beau a offrir
- 95 – Grand Cru Vieille Vigne du Levant Extra-brut 2014
- 93 – Premier Cru Terre de Vertus Brut nature 2017
- 94 – Premier Cru Longitude Extra-brut
Naraé Kim lance son Tea time au Park Hyatt Paris Vendôme
30 Août 2023
…Narae Kim a imaginé une infusion avec une tea master de la maison Chic des Plantes. Mais la pâtissière, passionnée d’œnologie, a voulu aller au bout de la démarche en proposant également un pairing avec du champagne, qu’elle a choisi personnellement. Elle confie : « J’adore la France pour sa pâtisserie mais aussi pour son vin! Quand je suis arrivée en France, j’ai passé 12 ans à goûter tous les champagnes ». Cette connaisseuse a donc sélectionné sa cuvée coup de cœur pour accompagner son tea time. « Après avoir découvert Larmandier- Bernier, j’y suis allée avec mon équipe », explique celle qui a à cœur de transmettre sa passion. Elle a sélectionné la cuvée Longitude pour « sa gourmandise, ses notes rafraîchissantes » mais aussi « son côté droit, sharp », explique-t-elle.
Arthur Larmandier Ça me trottait dans la tête.
Arthur Larmandier avait un avenir tout tracé. Pourtant, en 2010, à 18 ans, au lieu de choisir la ligne droite de la reprise des 19 ha de l’exploitation familiale à Vertus, il part à Rennes durant 4 années pour faire une Business School, s’octroie une année supplémentaire dans les restaurants gastronomiques du chef Daniel Boulud à New York et une autre chez Chanel à Paris au service Retail : « Je voulais rencontrer des gens loin du vin. Je souhaitais ouvrir mon esprit à d’autres philosophies ». En avril 2017, il pose ses bagages à Vertus où il est rejoint par son frère Georges en 2021. Avec une question en tête : « Comment prolonger le travail de nos parents et essayer d’aller encore plus loin ». Sept années plus tard, l’extension du chai et de la cave, des cuvées qui évoluent et des millions de projets sous la patte d’Arthur et de Georges.
Le Figaro Vin dévoile sa sélection 2024 des champagnes «brut nature»
Par Martin Lemaire et Frédéric Durand-Bazin Publié le 29 novembre à 17h30, mis à jour le 6 décembre à 10h46
Larmandier-Bernier – Terre de Vertus Premier Cru Non Dosé Blanc de Blancs 2015 : «La bouche est une délectation de citron et de pamplemousse»
D’intenses notes levurées au nez, c’est exaltant et attirant. De la poire confite dans le miel, aussi, et du poivre Timut. La bouche est une délectation de citron et de pamplemousse doucement confits, tout en gardant leur acidité. C’est délicat, dentelé et savoureux.
Note Le Figaro : 94/100
L’Art de vivre du Figaro, le champagne en vérité
Par Ella Lister et Alicia Dorey avec Martin Lemaire
C’est un rituel bien rodé, presque sacré: l’épreuve de la dégustation par les équipe du Figaro Vin. Un moment très spécial où chaque champagne est testé, senti, apprécié dans les mêmes conditions d’impartialité. Des pages qui sont plus qu’un guide bienvenu à l’approche des fêtes : une lecture sagace, poétique et éclairante.
Une complexité sans fin et une opulence noble: le nez est un veritable voyage, comme l’entrée dans un palace oriental, aves des figues, de l’encens, de la fleur d’oranger, mais aussi des notes levurées, de miel de châtaigne. La bouche est tout aussi spectaculaire, avec un coté oxydatif charmant, ces notes exotiques et ces aromes de poire noble. Finale saline, fantastique de bout en bout.
Larmandier Bernier – Vieille Vigne du Levant grand Cru 2014 – 97/100
The latest reviews and tasting notes by Kristaps Karklins – December 2024
93 – 2017 Larmandier-Bernier Brut Nature Blanc de Blancs Terre de Vertus
The 2017 Brut Nature Blanc de Blancs Terre de Vertus, which derives from two east-facing plots within the same lieu-dit in Les Barillers, located mid-slope, imparts a very mineral, almost crystalline character. A vineyard that rarely produces powerful wines, even in the context of 2017, it has retained its personality, though it’s a little more generous and slightly less focused than the 2016 rendition. Unfurling from the glass with aromas of lemon peel, honeysuckle and oyster shell, it is medium-bodied, racy and saline-tinged and can be approached before the last year’s release. It was disgorged in May 2023.
96 – 2016 Larmandier-Bernier Blanc de Blancs Les Chemins d’Avize
The 2016 Blanc de Blancs Les Chemins d’Avize, disgorged in April 2024 with a dosage of two grams per liter, is a particular success. Hailing from Le Chemin de Flavigny and Le Chemin de Plivot, located in a flat part of Avize at the bottom of the slope, these are some of the last plots to be harvested, as the fruit ripens more slowly here. Vinified in 20-hectoliter Stockinger vat and barrels of various sizes, it was matured on its lees for 10 months. Informed by the concentration of 50-year-old vines, lower-than-average yields due to mildew pressure and a late-ripening season, it opens from the glass with aromas of marzipan, baked bread, lemon zest and beeswax. Elegantly muscular and vividly chalky, it’s layered and harmonious, underpinned by bright acidity, leading to a precise, long-lasting finish. A more tense, higher-acid version than 2015, it has more in common with the personality of the 2013 vintage.
95 – 2015 Larmandier-Bernier Blanc de Blancs Vieille Vigne du Levant
The most flamboyant, muscular wine in the cellar this year is the 2015 Blanc de Blancs Vieille Vigne du Levant. Produced from two old-vine plots (one planted in 1962 and the other in the late 1930s) of east-facing vines within the Bourron du Levant lieu-dit in Cramant and matured in a combination of Stockinger vat (50%) and 228-liter and 500-liter barrels, it’s full of pastry-forward notes mingling with ripe citrus, walnut and pear. Full-bodied and enveloping, it’s the most powerful rendition since 2012. Layered and with old-vine concentration and succulent yet vibrant acidity, this is a wine of controlled richness, concluding with an expansive, mineral-laced finish informed by its chalk subsoil (under a thin layer of clay). Originally known as Vieille Vigne de Cramant, this was the first single-vineyard Champagne created by Pierre Larmandier in 1988, and it has maintained a strong record since.
94 – NV Larmandier-Bernier Extra-Brut Rosé de Saignée
Disgorged in February 2024 with two grams per liter dosage, Larmandier’s 2021 vintage-based NV Extra-Brut Rosé de Saignée derives from the estate’s oldest vines in Vertus, mostly east-facing. Lighter in structure and with a less-saturated hue compared to the 2020 rendition, it was macerated for two and a half days and features higher proportion of Pinot Gris (about 15% to 20%). Vinified in 500-liter barrels, it reveals a bouquet of redcurrant, orange zest and cranberry mingling with spices. Medium-bodied and precise, marked by the vintage’s acidic signature and concluding with a long, perfumed finish, it’s one of the more delicate editions of this cuvée—particularly when compared to its immediate predecessor’s exuberant aromatics and phenolic structure.
92 – NV Larmandier-Bernier Extra-Brut Blanc de Blancs Longitude
A considerable increase in intensity and tension compared to Latitude, Larmandier’s excellent NV Extra-Brut Blanc de Blancs Longitude is crafted from a 2021 vintage base (60%) and combined with a perpetual reserve component. Disgorged in April 2024 with two grams per liter dosage, it is medium-bodied, taut and incisive in personality. Sourced from the villages of Vertus, Oger, Avize, Cramant and Chouilly, it offers aromas of white flowers, citrus fruit and oyster shell. Tangy acidity, informed by the long and cool growing season, with mineral-laden undertones, leads to a chalky, long-lasting finish. Expect a tauter, less ample Champagne compared to the last year’s edition.
91 – NV Larmandier-Bernier Extra-Brut Blanc de Blancs Latitude
The latest rendition of Larmandier-Bernier’s NV Extra-Brut Blanc de Blancs Latitude is based on the 2021 vintage (60%), vinified entirely in wood and complemented by a perpetual blend dating back to 2004. Parcels on richer soils, mostly east- and southeast-facing, deliver rounder, fuller-bodied wines, and this holds true even in the context of the 2021 vintage. Unfurling from the glass with scents of pear, acacia and pastry, it is more ample than the Longitude, with ripe yet vibrant acidity and a pillowy mousse. Disgorged in February 2024 with a dosage of three grams per liter, it will make for a great comparison when tasted alongside the Longitude.
The latest reviews and tasting notes from Antonio Galloni
–November 2024–
91 pts – NV Extra Brut Blanc de Blancs Latitude 1er Cru
The NV Extra Brut Blanc de Blancs Latitude 1er Cru is bright, punchy and full of character. Quite floral in this release, the Latitude is all energy. White flowers, pear, mint, white pepper and chalk all race across the palate. This release is a blend of 60% 2021 and 40% reserve wines from a perpetual blend that began in 2004. This is all class. Dosage is 3 grams per liter. Disgorged: February 2024.
93 pts – NV Extra Brut Blanc de Blancs Longitude 1er Cru
The NV Extra Brut Blanc de Blancs Longitude 1er Cru impresses with its elegance and finesse. Chalk, mint, white flowers and green apple are all beautifully delineated. Understated and light on its feet, the Longitude is impressive. It exudes the sort of nuance that only emerges over time. Dosage is 3 grams per liter. Disgorged: September 2023.
93 pts – 2017 Brut Nature Blanc de Blancs Terre de Vertus 1er Cru
The 2017 Brut Nature Blanc de Blancs Terre de Vertus 1er Cru is creamy, open-knit and quite seductive. Readers will find a generous, sensual Champagne with plenty of early appeal. Vinification and aging in oak softens the contours. Dried pear, crushed flowers, mint and chamomile build beautifully over time. This is a fine effort in a very challenging year. No dosage. Disgorged: May 2023.
94 pts – 2016 Extra Brut Les Chemins d’Avize Blanc de Blancs Grand Cru
The 2016 Extra Brut Les Chemins d’Avize Blanc de Blancs Grand Cru is a very pretty, exotic Champagne. White flowers, mint, chalk, white pepper and crushed rocks are finely sculpted. Low dosage of 2 grams per liter adds notable tension and verve throughout This savory, super-excessive Champagne will be a fine companion at the dinner table. Disgorged: September 2023.
94 pts – 2014 Extra Brut Vieilles Vignes de Levant Grand Cru
The 2014 Extra Brut Vieilles Vignes de Levant Grand Cru is a gorgeous, vinous Champagne. It emerges from 60-to-80-year-old vines on Cramant’s east-facing slope. Tangerine peel, hazelnut, spice, menthol and dried flowers are all signs of a Champagne that has arrived at its peak of maturity. Even so, the balance here is exquisite. Readers seeking Champagne with a bit of bottle-age complexity will adore this. Dosage is 2 grams per liter. Disgorged: September 2023.
How Larmandier-Bernier broke the mold
Falling for Champagne (Again): Part 1
by Robert Camuto, December 10th 2024
…I am not a wine reviewer who scores wines in blind tastings. Nor do I have special expertise in sparkling wines. But I love complex and elegant liquids, and those first sips of Larmandier-Bernier’s Extra Brut Blanc de Blancs Champagne Latitude were stunning.
The wine lit up my palate like the stations of a pinball machine. It was creamy and mouth-filling with a deep yeastiness and a chalky, mineral texture, but at the same time, it flashed energetic freshness as it rolled along the tongue.
8th August 2024
The love of Champagne is infinite, a language that everyone can understand, a sparkle that can shine in anyone’s glass, it can connect people, brings them together and places a smile on faces around the world.
In this exclusive feature on Glass of Bubbly, we speak with Pierre Larmandier from Champagne Larmandier, let’s discover a little about his life, his journey in the industry and one of his favourite Champagne memories.